Numele briceagului Swiss Army, este, probabil cunoscut de toata lumea, dar numele Victorinox sau Wenger vi se par cunoscute? Numele acestui briceag, in contrariu cu ceea ce crede lumea, nu este un nume de brand. Este doar numele dat unui anumit tip de briceag. Numele reale sunt Victorinox ori Wenger. Pare ciudat ca doua companii fac acelasi tip de briceag, dar explicatia este destul de simpla.

Creatorul acestui briceag a fost o companie fondata de Karl Elsener in 1891. Compania a fost denumita Victoria in 1909 in onoarea mamei sale care abia trecuse in nefiinta. Compania a inceput sa foloseasca otel inoxidabil din 1921. Combinand Victoria si cu o scurta forma din franceza a cuvantului otel inoxidabil (acier inoxydable = inox) numele companiei a devenit Victorinox.

Victorinox a fost liderul care vindea bricege ( numite Offiziersmesser pe vremea aia) pana cand in 1893 o alta companie, Paul Boechat & Cie (mai tarziu redenumita Wenger) a inceput sa vanda un briceag similar lui Offiziersmesser (Offiziersmesser in germana inseamna briceagul ofiterului).

In 1908 guvernul Elvetiei a divizat contractul intre cele doua companii. Multi au crezut ca divizarea contractului a fost facuta pentru a promova competitia in felul acesta scazand pretul acestui briceag. Datorita unui argument intre cele doua companii, Victorinox isi va numi briceagul “Briceagul Original” iar Wenger in va numi “Briceagul Veritabil”

In 2005 Victorinox a cumparat Wenger, devenit astfel, din nou, singurul care distribuie astfel de bricege. Victorinox planuind sa produca in continuare ambele brand-uri de bricege, continand sa utilizeze ambele sloganuri.

In 2006 Wenger produce un nou briceag care este numit “Gigantul” (“Giant”) pentru a sarbatori cel de-al 100-lea an de productie al bricegelor Swiss Army. Gigantul are 85 de dispozitive si 110 functii. Multe alte companii produc bricege similare lui Swess Army: dar culoarea rosie pentru bricege cu multi-functiuni, emblema crucea-si-scutul si cuvintele SWISS ARMY sunt marci inregistrate de Victorinox.

Pentru a vedea intreaga colectie de modele de bricege Victorinox dati click aici.

Author

Write A Comment