A fost o vreme în care fiecare om purta asupra lui un cuţit. Evident, în vremurile moderne a avea un cuţit asupra ta nu mai e la modă, ba chiar poţi avea probleme, inclusiv cu poliţia. Dar ceea ce este potrivit în oraş nu este valabil şi în natură aşa că este indicat ca în orice ieşire în aer liber să ai asupra ta un cuţit de preferat unul multi-functional.

„Ce fel de cuţit”?

„Ce cuţit este mai potrivit pentru a fi folosit în ocazii de supravieţuire?”

Primul răspuns este că alegerea unui cuţit de supravieţuire este mai mult decât un exerciţiu de individualitate – viaţa ta ar putea depinde la propriu de această selecţie, deci trebuie făcută după anumite criterii.

Care ar fi acestea?

Construcţia. Un cuţit bun trebuie să reziste la solicitări mecanice mari, să se poată ascuţi uşor şi să aibă un mâner confortabil în utilizare. De aceea cele mai apreciate cuţite sunt cele din categoria full tang, adică făcute dintr-o singură bucată (lama cuţitului se continuă cu mânerul, iar acesta este încadrat între două bucăţi de material care îi conferă uşurinţă în exploatare).

Nu sunt recomandate deloc cuţitele cu mâner tubular, deoarece nu au rezistenţa necesară. Aparent sunt utile pentru că în mâner se poate ascunde un mini-kit de supravieţuire; în caz de pierdere însă, se pierde totul, ceea ce nu e tocmai de dorit. Nici cuţitele cu două tăişuri nu au adepţi în rândul experţilor în supravieţuire. Vârful e prea delicat şi se poate rupe uşor şi în plus te poţi răni tu însuţi pe negândite.

Tipul, materialul şi dimensiunea lamei. Lungimea optimă este undeva la 12 centimetri plus / minus 3 centimetri. Tot ceea ce depăşeşte acest standard înseamnă greutate de cărat în plus.

Contrar părerilor celor neavizaţi, cuţitele cu lama mai lungă de 15 centimetri NU sunt cele mai potrivite pentru supravieţuire pentru că în cele mai multe situaţii sunt folosite pentru lucruri delicate. Grosimea lamei nu trebui să depăşească 4-5 milimetri, iar în ceea ce priveşte forma este mai mult de discutat. O lamă netedă se poate ascuţi uşor, fără dispozitive speciale şi fără prea multe cunoştinţe şi serveşte aproape la orice. În schimb, o lamă care are o parte zimţată este mai utilă pentru a tăia o sfoară de nailon, carne, haine, etc., dar implică dificultăţi la reascuţire şi nu este potrivită pentru tocare şi pentru lucrări fine

Unele lame au pe partea dorsală dinţi de fierăstrău, dar de multe ori acesta nu se ridică la înălţime. Mai util ar fi un fierăstrău pliabil, pus în trusa de supravieţuire.

În privinţa materialului, oţelul inoxidabil este preferat, deoarece rezistă la utilizare mai bine şi nu se oxidează. În ultima vreme cuţitele pretenţioase sunt trecute prin diferite tratamente şi acoperiri care le conferă calităţile dorite, chiar fără a avea luciul specific inoxului.

Teaca. Este foarte importantă şi serveşte la transportul şi la protecţia cuţitului (şi a celui care îl poartă). Poate fi făcută din materiale compozite sau din piele. Teaca trebuie aleasă asfel încât cuţitul să nu poată ieşi accidental, să nu se taie dar nici să nu deterioreze tăişul cuţitului. Opţional poate avea un mic buzunar în care se poate pune o piatră de ascuţit. Este de dorit să poată fi purtată pe picior, pe antebraţ, la brâu sau agăţată de rucsac. Nu uitaţi: în natură cuţitul trebuie să fie oricând la îndemână, gata de a fi folosit deci teaca trebuie să fie bine aleasă

Versatilitatea. Cuţitele se supravieţuire pot fi simple sau din categoria „briceag elveţian”. Deşi cele denumite „multitools” nu sunt destinate la propriu supravieţuirii în natură, ele pot servi foarte bine la o gamă largă de utilizări, datorită tocmai multitudinii de unelte pe care le incorporează. În cazul cumpărării unui astfel de cuţit aveţi grijă neapărat să cumpăraţi unul fabricat de un producător serios ( Victorinox , Leatherman , Opinel sau Herbertz ). Datorită construcţiei mai sofisticate ele nu au soliditatea unui cuţit full tang şi tocmai de aceea trebuie alese cu mare grijă.

În concluzie:

De evitat cuţitele gen Rambo văzute prin filme, cuţitele cu forme exotice şi cele cu mâner tubular. Pe scurt, cuţitul ideal ar trebui să fie aşa: cu lama nu foarte lungă dar fixă şi durabilă, nu foarte greu şi cu un mâner confortabil. Şi neapărat cu o teacă comodă.

Cuţite de supravieţuire
Cuţitul este cel mai important lucru din echipamentul de supravieţuire.

În cele ce urmează voi încerca să acopăr, pe cât se poate, modul de alegere a unui cuţit de supravieţuire. Anticipez ca va dura ceva timp pana când voi termina materialul aşa ca îmi voi face un document separat. Numai bine, ca voi putea aranja mai bine fotografiile 🙂
Alegerea corectă a cuţitului de supravieţuire este mai mult decât un exerciţiu de individualitate – propria viaţa depinde de selecţia potrivită.
Oricine a petrecut mult timp în natură va garanta pentru utilitatea unui cuţit bun. Pentru un expert in supravieţuire cuţitul este unul dintre cei mai buni prieteni și cel mai atent păzit dintre uneltele sale de supravieţuire. Ca un bun prieten, cuţitul de supravieţuire nu îl va lăsa la nevoie.

Orice om avea un cuţit

A fost odată un timp când aproape toţi bărbaţii purtau cuţite, chiar și când aceştia erau in oraş, cuţitele fiind mici, de buzunar. Ori de câte ori o persoană mergea în sălbăticie, cuţitul de vânătoare, aşa cum era numit atunci, era întotdeauna la îndemână.
Astăzi, mulţi oameni au uitat de necesitatea de a avea întotdeauna un cuţit la ei. Într-adevăr a devenit un lucru obişnuit să întâlneşti oameni care se tem de cuţite şi pun la îndoială persoanele ce le transportă. Este trist faptul că majoritatea oamenilor din ziua de azi nu au nici o idee cu privire la utilizările multiple ale unui cuţit bun.
Eu, spre exemplu, port la mine un briceag multifuncţional Victorinox, briceag ce îl voi aminti mai jos, la o secţiune separată.

Cuţitele de supravieţuire fac parte din echipamentul obligatoriu
Cel mai important articol al echipamentului de supravieţuire este cuţitul şi este unul din cele 15 articole esenţiale ce toţi „supravieţuitorii” ar trebui să le aibă cu ei. Un cuţit bun face cam tot ce e nevoie pentru a trăi sau chiar prospera in natură. În acest sens, cel mai bun cuţit de supravieţuire va avea o construcţie solidă, va fi dintr-un material de bună calitate, va avea o îndemânare si funcţionalitate ridicată.

Ce sa evităm la cuţitele de supravieţuire
Pentru cei lipsiţi de experienţă, cuţitele de supravieţuire sunt adesea imaginate ca fiind cuţite imense tip Rambo, cuţite ce apar in filmele de la Hollywood. Deşi arată ca fiind arme potente, ce ar fi in stare să dărâme lumea, aceste cuţite sunt supradimensionate și nu sunt nici pe departe cuţitele folosite de experţii in supravieţuire. Cuţitele mari sunt greu de controlat deoarece sunt foarte grele si voluminoase.
Cuţitele cu ambele muchii ascuţite (baionete) sunt in special pentru înjunghiere. Încă mai am, la tara, lăsat moştenire de la bunicu’ vreo două. Foarte bune pentru specialitatea lor, dar și grele. Problema lor este ca vârful este relativ slab si este predispus ruperii. In plus, a doua muchie ascuţită nu este necesară și ar putea răni utilizatorul.
Am văzut in comerţ multe cuţite de supravieţuire ce au mânere goale pe dinăuntru. Ideea este ca se pot stoca anumite elemente, ce-i drept esenţiale pentru supravieţuire, precum bete de chibrit, o busola (cat de rudimentara e, tot e buna de ceva, deşi pe mine m-a derutat. Dar sa spunem ca…nu ştiam sa o folosesc 🙂 ), mânerul fiind impermeabil. O problemă a acestor cuţite este faptul ca tind sa fie mai slabe decât cele cu mânerul solid. Desigur, sunt excepţii, dar dacă stăm să ne gândim, cred că in general, este mai bine să avem echipamentul de supravieţuire in altă parte. Nu de alta, dar dacă e sa pierdem cuţitul…aşa, ca prin minune, măcar avem ceva pe care ne putem baza.
Totuşi, cele mai bune cuţite de supravieţuire sunt de fapt, destul de modeste. Mulţi dintre cei cu puțin experimentaţi ar trece peste ele, considerându-le cuţite de începător.

Lungimea optimă a lamei unui cuţit de supravieţuire
Cel mai bun cuţit de supravieţuire trebuie să poată fi folosit în cât mai multe împrejurări. În acelaşi timp insă, trebuie ţinut seamă de volumul și de greutatea sa, ca de altfel cum trebuie avut grijă cu orice articol din echipamentul de supravieţuire.
În general, un cuţit ideal ar avea lungimea lamei intre 10 si 15 cm, dimensiune optimă pentru mărime și manevrabilitate. O mărime a lamei mai mare este nejustificata și se adaugă la greutatea și volumul echipamentului ce trebuie carat.

Dacă totuşi este nevoie de o lama mai mare, atunci probabil ar fi mai bine dacă se optează pentru o macetă sau un topor. In orice caz, tot ar trebui să existe în echipamentul de supravieţuire un cuţit cu lamă normală.

Prelungirea lamei cuţitului
Cel mai bun cuţit de supravieţuire este construit dintr-o singură bucată de metal, la care se pot ataşa dale din diverse materiale pentru a forma un mâner confortabil. Prelungirea lamei poate fi completă sau îngustă.
Cuţitele au prelungire completă sunt acele cuţite la care lama se contopeşte cu mânerul. Pentru confort se pune câte o dală din alt material pe fiecare latură. Pentru a face economii de greutate, la unele cuţite nu se mai pune acest material de adaos, metalul fiind lăsat neacoperit.

Cuţitele cu prelungire îngustă își reduc dimensiunea lamei astfel încât aceasta să intre in mâner. Adesea mânerul este compus din discuri din piele, dar este nevoie de multa dibăcie pentru asta. Câteodată acestea au la capăt o măciulie.
Cuţitele de supravieţuire ieftine sunt de multe ori făcute astfel încât lama să fie separata de mâner. Punctul slab al acestor cuţite se află la îmbinarea lamei cu mânerul. Trebuie evitate astfel de cuţite ieftine in favoarea modelelor mai sus menţionate.

Tipuri de lama de cuţit
Exista doua tipuri principale ce lame de cuţit, fine si zimţate (cu seratii).
Lamele cu seratii se comporta bine la tăierea materialelor sintetice, haine si carne. Pentru autoapărare și cazuri paramedicale, marginile cu seratii sunt o alegere bună. Un dezavantaj al muchiilor cu seratii este ca acestea sunt dificil de ascuţit in natură. Acest lucru este cu siguranţă un dezavantaj mare. In plus, cuţitele cu seratii nu sunt eficiente pentru gravuri sau pentru a ciopli.
Pentru majoritatea situaţiilor de supravieţuire, o lamă fină este cea mai bună alegere. Cu o astfel de lamă se poate grava, ciopli și tăia. Chiar dacă nu trece prin folii de nailon, haine sau carne la fel de bine precum lamele cu seratii, își face treaba. Iar, ca un avantaj suplimentar, lamele fine se pot ascuţi chiar și de o piatră sau o bucată de ciment, în caz ca nu este la îndemână o piatră specială de ascuţit. Lamele cu seratii au nevoie de un aparat special pentru aceasta.
Multe cuţite de supravieţuire au pe partea din spate (opus tăişului) un fel de fierăstrău menit să taie prin metal sau lemn. In majoritatea cazurilor, precum cuţitele tip Rambo, acest fierăstrău nu prea își face treaba. Dacă este necesar un mic fierăstrău, este de preferat să se ia unul separat si să nu se pună bază pe cel de pe cuţit.

Grosimea lamei cuţitului
Cele mai bune cuţite de supravieţuire au in general o grosime a lamei intre 3.5 si 6 mm. Daca lama este mai subţire devine prea flexibilă iar dacă este prea groasă nu va fi bună pentru lucru de fineţe. Este foarte important ca vârful cuţitului să fie rezistent pentru că este zona cuţitului cea mai probabilă de a ceda.

Materiale pentru lama cuţitului
Sunt doua categorii de materiale principale ce se folosesc la fabricarea cuţitelor de înaltă calitate:

Lamele din otel inoxidabil sunt rezistente la rugină, putându-se lucra foarte bine în medii umede. Au nevoie de mai puțină îngrijire decât cuţitele din oțel carbon. Ca și dezavantaje pot spune că acestea tind să fie mai scumpe și nu își menţin o muchie ascuţită la fel de bine ca cele din oțel carbon.

Lamele din oțel carbon vor rugini dacă nu sunt folosite în mod regulat sau dacă nu sunt acoperite. Multe persoane susţin că lamele din otel carbon rămân ascuţite mai mult timp decât cele din otel inoxidabil.

Va invitam pe site-ul AG COMEXIM pentru a alege un cutit multi-functional de calitate !

Cam atat cu acest articol. Sper sa fie de folos cuiva.

Numai bine.

Author

Write A Comment