Cuțitul e cel mai bun aliat al bucătarului. Și nu doar al bucătarului profesionist (înțeleg prin „bucătar”-persoană care gătește). Un cuțit prost sau neascuțit poate duce la accidentări (da, te poți tăia rău de tot cu un cuțit neascuțit), la oboseală prematură și bătături dureroase, la mâncare făcută prost, la renunțare uneori sau la depresie (nu râdeți, s-au văzut cazuri).

Sigur, ca să ajungi la depresie din cauza unui cuțit e nevoie de un” teren” propice, nu voi insista asupra acestui aspect. Oricum am lua-o, cuțitul e pentru bucătar cam ce e crosa pentru un jucător de golf (eram tentat să fac paralela cu samuraiul și sabia lui dar mi-am zis că poate e mai bine să mențin discursul în zona uneltelor). Ce trebuie să cauți când cumperi un cuțit? Mai bine vă spun ce nu trebuie să cauți (rețineți, nu vorbim aici despre cuțitele specializate pentru filetare, curățare, tranșare ci despre „cuțitul bucătarului”, cea mai mare și mai importantă piesă dintr-un set, cușitul cel mai des folosit):

-nu căuta un cuțit ușor, greutatea e un avantaj, te va ajuta să tai mai repede și mai bine

-nu căuta un cuțit prea greu, mizând pe afirmația de mai sus, când cuțitul e prea greu obosești repede și gătitul devine o corvoadă, cel mai bine e să cântărești cuțitul în mână înainte de a-l cumpăra, îți vei da seama foarte repede dacă ți se potrivește

-nu căuta un cuțit subțire, cu lama flexibilă, gândește-te că vei tăia cu el carne, legume mai moi sau mai tari, pâine (asta dacă nu ai un cuțit special pentru pâine), fripturi. o lamă flexibilă poate duce la accidentări.

-nu căuta un cuțit ieftin, cuțitele valorează cam cât costă, un cuțit pe care ai dat trei lei va valora fix atât, poate chiar mai puțin, pe de altă parte, un cuțit e o investiție pe 20 de ani, ar trebui să-l poți folosi zi de zi și ascuți de câte ori e nevoie în intervalul acesta (sigur, dacă-l folosești la tăiat cuie sau lemne, ca-n reclame, îl vei distruge)

Calitatea de la VICTORINOX este ceea ce cauti ! AG Comexim te asteapta in magazinul online pentru cele mai bune cutite de bucatarie de la VICTORINOX !! ( click pentru a intra in magazin ) 

Author

Write A Comment